Colectii de tapet
Produse disponibile
In momentul de fata avem 2789 de produse disponibile pe site!
Ne gasiti si pe facebook
Suport online
istoria tapetului

Tapetul a aparut de fapt in China, mai intai pentru ca locuitorii acestei tari au fost cei care au inventat hartia, si apoi pentru ca tot ei au fost primii care au inceput sa lipeasca pe pereti hartie de orez (aproximativ in anul 200).

Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, cativa prizonieri chinezi care cunosteau tainele prepararii hartiei, au dus cunostintele lor la arabi, care, in schimb, au raspandit modul de fabricare in toata zona orientului mijlociu. Arabii au reusit sa inlocuiasca fibrele textile cu lemn sau bambus, creand o foaie si mai fina de hartie. Acum, aceasta deja era mult mai buna din punct de vedere calitativ.

In timpul secolului al XII-lea, tehnica fabricarii hartiei s-a raspandit si in Europa. Primele bucati de hartie imprimate reprezentau suveniruri religioase, cunoscute astazi cu numele de ''helgen''. Cea mai veche, despre care se stie astazi, este o ilustratie a Fecioarei Maria, dateaza din anul 1418 si se afla la Biblioteca Regala din Bruxel.

Primul fragment de tapet fabricat in Europa, care mai exista si astazi, s-a gasit pe barnele cladirii colegiului Lodge of Christ din Cambridge, Anglia, si dateaza din anul 1509. Este de inspiratie italiana si este imprimata pe spatele unei proclamatii emisa de Henri al VIII-lea.
Prima asociatie a celor care lipeau tapetul pe pereti a fost inregistrata in Franta, in 1599.
In 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez considerat inventatorul tapetului, a inceput sa realizeze fasii de hartie cu modele care se ''potriveau'' cand erau lipite una langa alta.

Acesta poate fi considerat inceputul tapetului.
Cel mai vechi exemplu de tapet care mai exista si astazi se afla in Worchester si a fost realizat in jurul anului 1680.

La inceput, cei care doreau sa fie in ton cu ultimele tendiente comandau modele de tapet pictate manual, care imitau elemente arhitecturale, sau materiale precum marmura sau stucaturile; in timp insa, tapetul s-a impus prin calitatile sale, nu numai pentru aspectul vizual.

De cele mai multe ori li se adaugau margini impletite sau bucati de panza, iar tapetul care imita catifeaua era foarte popular in acele timpuri.

Tapetul a fost adus in America in anul 1793, iar primul care a inceput sa il fabrice a fost Plunket Fleeson. La inceput, colonistii au copiat moda europeana, adoptand o gama variata de modele, de la cele neoclasice, la cele florale. In scurt timp au aparut firme care imprimau modele patriotice.

In 1778, Louis al XVI-lea a emis un decret conform caruia lungimea unei role de tapet trebuia sa aiba jur de 1 metru. Francezul Christophe-Philippe Oberkampf a inventat masina care putea imprima hartia de tapet, iar compatriotul sau, Nicholas Louis Robert a descoperit modul in care sa realizeze o rola de tapet continua.

Pana in anii 1800, erau foarte la moda tapetele care reprezentau peisaje din Franta; ele erau realizate pe blocuri cu basoreliefuri sculptate manual (unele din ele aveau nevoie chiar de 5.000 de astfel de blocuri).

In 1893, englezul Charles Harold Potter a inventat o masina care putea imprima in patru culori, cu modele facute manual pe cilindri - o astfel de masina putea ajunge la performanta de a imprima 400 de role pe zi. Pana in 1850 s-au descoperit masinari care puteau imprima in 8 culori, si din 1874 au aparut si cele care aveau cate 20 de nuante.

Mai mult, anii '20 sunt numiti si epoca de aur a tapetului, pentur ca in acea perioada s-au vandut mai mult de 400 de milioane de role.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intreaga industrie a tapetului a cunoscut o adevarata revolutie, datorita aparitiei plasticului, care oferea rezistenta, durabilitate si era usor de spalat.

Tapetul redevine unul din elementele cheie in crearea ambientului.
Tapetul a ţinut mereu pasul cu moda, ca şi în ziua de astăzi. Există o gamă extrem de largă de tapete, ceea ce nu ne uşurează alegera. De aceea, bazându-ne pe exigenţa noastră faţă de tapete, am creat tapetele mod de trai.

De ce ai alege tapet pentru pereti?
Pentru ca tapetul are un mare impact viziual , pentru ca poate sa satisfaca orice gust sau nostalgie.
O camera , un spatiu in general, poate capata un aer puternic si victorian in functie de modelul tapetului si de bordure , in functie de combinatia de culori sau de stilul ales.Totul e sa ai rabdare sa rasfoiesti mostrarele , ca sa descoperi exact ce stil si apoi ce combinatie iti doresti.
Puternicul impact vizual al tapetului e dat de capacitatea acestuia de a manipula spatiul , de a pune in evidenta, sau din contra , de a masca anumite detalii.

Caracteristici ale tapetului:
- Se poate spala, poate fi curatat cu o perie moale/ burete inmuiat in detergent
- E rezistent la pete , nu pastreaza urme dupa curatirea petelor de grasime , unt , cafea , etc – aceasta face sa fie utilizat si in bucatarii
- Nu se decoloreaza la soare, culorile nu isi pierd intensitatea si nici nuanta initiala in urma expunerii indelungate la lumina
- Se dezlipeste usor de pe perete , si nu lasa urme

Intretinerea tine exclusiv de tipul tapetului ales iar indicatiile le vei gasi atasat rolei de tapet.
Cu ajutorul tapetului poti obtine amenajari moderne, clasice , romantice, exotice , realizarea de decoruri deosebite , stimularea imaginatiei , personalizarea fiecarei incaperi diferit, etc
A tapeta este o lucrare curata si rapida. Nu se face praf , nu degaja mirosuri iar lipirea fasiilor pe perete se face rapid
Tapetul creeaza atmosfera prin combinarea culorilor si modelelor

Sfaturi practice
- Inainte de a pleca la cumparaturi trebuie sa va decideti daca doriti un tapet monocrom sau unul imprimat.
- Culoarea este cea care face ca o camera sa fie mare sau mica , luminoasa sau nu , calda sau racoroasa. Daca vreti sa dati impresia de spatiu si liniste , folositi culori reci : albastru , alb , nuante de verde sau violet. Culorile calde : rosu , galben , portocaliu, dau senzatia de caldura si comoditate.
- Nu este obligatoriu sa folositi tapet pe toti peretii. Un tapet bine ales, indraznet , asezat pe un singur perete da camerei un aer futurist. Nu trebuie neglijata nici posibila combinatie dintre tapet si vopsea
- Deci, dati jos vechea zugraveala pentru a-I face loc noului trend.